26 Mar
26Mar

Și mie, și ție ni s-a întâmplat ca atunci când am fost copii să ne gândim ce meserie vom avea, și pentru că atunci când sunt mici mulți copii sunt atrași de meseriile care par foarte interesante (mașinile de pompieri, poliție, mașinile de gunoi, medic veterinar, avocat etc.) au tendința să aleagă una dintre aceste meserii.

În adolescență de cele mai multe ori tinerii nu prea știu ce își doresc să facă, fiind destul de dezorientați în ceea ce privește alegerea unei meserii, motiv pentru care părinții au de cele mai multe ori tendința să influențeze alegerile copiilor lor. În practică am întâlnit tineri care nu știau ce-și doresc să facă nici chiar în timpul liceului, susținând de cele mai multe ori că au suficient timp pentru a-și alege profesia / cariera.

Tocmai de aceea profilul vocațional este un instrument care poate ajuta tânărul să își clarifice care este domeniul, aria de interes care i se potrivește cel mai bine din punct de vedere al activităților preferate, al aptitudinilor pe care le deține dar și a felului de a fi, de a se raporta la diverse medii de lucru (individual sau în echipă).

Există instrumente / teste psihologice specifice cu ajutorul cărora psihologul poate contura un profil vocațional al tânărului cu scopul de a găsi cea mai potrivită profesie în acord cu nevoile reale ale tânărului, deoarece nu este suficient să își dorească o profesie / meserie anume, ci este necesar să și dețină calitățile / aptitudinile necesare pentru a face față cu succes în meseria / profesia respectivă.

În vederea realizării profilului vocațional este necesară evaluarea psihologică urmată de corelarea tuturor informațiilor care vor ajuta la conturarea unui profil al candidatului din perspectiva felului de a fi, a modului în care se raportează la interacțiunile sociale, la situațiile tensionate și conflictuale, a rolului pe care îl preferă în cadrul unei echipe, a aptitudinilor pe care le deține. 

Pe de altă parte în urma rezultatelor obținute testologic cu ajutorul instumentului Jackson Vocational Interest Survey (JVIS) pot fi oferite direcții orientative pentru planificarea traseului profesional și al carierei. JVIS poate fi aplicat începând cu vârsta de 14 ani, la adolescenți și adulți, timpul necesar pentru aplicare fiind de aproximativ 1 oră.


Nicoleta Iordache 

Psiholog specialist / Terapeut 

Contact:  

Tel. 0723 51 20 25 

nicoleta.iordache@psihoprofil.ro 

www.nicoletaiordache.ro

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.